Kecantikan Isteri Solehah

Daripada Imam Ahmad dan Imam Muslim, daripada Ibnu Umar ra. Rasulallah SAW, bersabda, "Bermula dunia ini ialah kesukaan dan keseronokan dan sebaik-baik kesukaan itu ialah perempuan yang soleh.." Dalam sebuah hadis yang lain
Rasulullah SAW bersabda: "Mahukah kamu aku beritahukan dari hal sebaik-baik barang yang perlu disimpan oleh seseorang lelaki?" Itulah isteri yang solehah. Jika suami melihat kepadanya dia akan gembira, jika suami menyuruh sesuatu dia akan taati dan jika suami tiada di rumah dia akan menjaga harta suaminya dan memelihara akan kehormatan dirinya." (HR: Ibnu Majah)
Inilah kecantikan sebagai seorang isteri yang soleh. Ketaatan dan kepatuhan itulah membawa kepada keikhlasan menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu kepada anak-anak suami. Kepatuhan dan ketaatan inilah juga yang memberi kebahagiaan kepada hati suami dan akhirnya isteri inilah satu-satunya selain Allah yang segar di jiwanya.

Jumaat, 27 Mac 2009

Ceritera Ana...

Assalamualaikum, khaifahalukum? Apa Khabar? How are you?...... Kepada semua pengunjung blog ini, syukran kerana masih ada sejenak masa untuk menziarahi blog yang serba kekurangan ini. Alhamdulillah dalam kesibukan dengan persiapan projek-projek kelas, dapat jugak ana curi sedikit masa untuk bercerita dengan sahabat-sahabat. Tidak disangka dalam tahun akhir ini, makin banyak tugasan yang diberikan dan semuanya memang real. Real lah sebab projek-projek tu nak kene publish dalam dunia luar. Jadi kena lah buat bersungguh-sungguh dan tanpa error. Em… boleh ke ana dan member group ana siapkan? Dalam terkejar-kejar masa ni, ana sedar banyak perkara yang melanda. Daripada seorang yang suka tidur, dah tukar jadi burung hantu. Tapi burung hantu ni kerja overtime… Pagi pergi kelas, balik kelas bukak komputer buat kerja sampai malam, tengah malam, awal pagi, sebelum subuh, lepas subuh pun tak siap-siap lagi. Nampak kan? Apa yang ana tengah kejar-kejarkan ni adalah tugasan dunia. Yeke? Misi nak siapkan projek, supaya dapat lepas carry mark? Atau takut lecturer marah? Atau nak lepas final? Em macam-macam firasat kehendak manusia ni. Ana ni ibarat mesin untuk melaksanakan arahan-arahan itu saja. Tapi tidak perlulah ana mengeluh, mesin pun mesin lah janji ana mampu dengan kudrat yang diberikan Allah SWT.

Cuma ana nak berkongsi sedikit pandangan dengan sahabat-sahabat, apabila kita menilai balik setiap perkara yang kita lakukan. Adakah sempurna dan cukup syaratnya dalam melaksanakan sesuatu pekerjaan dengan tuntutan syariat Islam? Dimana kita meletakkan diri ini, hidup dan matiku kerana Allah SWT. Dalam kesibukan mengakhiri detik-detik tahun akhir ini, adakah kita masih lekat dengan cintaNya, solat kita terletak di tingkat 1 ke 2? Seringkali kita diuji dengan assignment yang dah siap taip, tiba-tiba laptop jammed. Pendrive masuk virus, folder kena hidden. MasyaAllah… em masa tu lah baru kita nak ingat Allah SWT. Bila ditimpa musibah, Astaghfirullahalazim… tapi bila assignment tu tiada masalah (success), keluar pula ungkapan “yes yes”. :-) Maaflah, ana berbicara secara umum, kadang-kala kita tidak sedar yang kesenangan dan kesusahan itu datangnya dari susunan Allah Maha Agung. Ia dizahirkan pada setiap individu, untuk menguji sejauh mana peringatan kita padaNya. Suka ana hendak berkongsi satu dari firman Allah SWT : “Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam kedaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberi pendengaran, penglihatan, dan hati nurani, agar kamu bersyukur.” (Al:Quran,An-Nahl:16:78). Jadi adakah kita bersyukur? Ana tanya pada diri ana, sahabat-sahabat tanya lah pada diri masing-masing. Jangan pula kita tujukan persoalan untuk orang lain. Sekadar peringatan dan perkongsian untuk sama-sama berubah.

Ok lah..ana rasa nak kena sambung buat kerja ni. Asif sahabat-sahabat, rasanya cukuplah dahulu untuk ceritera kali ini. Sebagai penutup bicara, dengarlah…

“ Ingat dan hadamlah bahawa jika semuanya kerana Allah SWT, pasti hati akan redha dan merasai kemanisan serta keindahannya. Kita pasti akan diuji kerana ujianNya adalah untuk hambaNya yang terpilih… Pasti kita mahu menjadi Hamba PilihanNya bukan? Ya Allah, pilihlah kami untuk AgamaMu…” (from my lovely naqibah, Ummu Maisarah)

Menuju Wawasan

Menuju Wawasan